GEVAREN ROND DE VOGELHUT

kids

DE SCHOLEKSTER

Bron: SoortenBank
© Astrid Kant

Met zijn grote oranje snavel en oranje ogen valt de scholekster flink op.

Scholeksters overwinteren op het wad en in delta’s van rivieren. Vanaf half april beginnen ze met broeden, vaak op drie eitjes. Veel werk van hun nest maken ze niet. Vaak is het alleen maar een ondiep kuiltje op een akker of op een onbegroeid stukje in de wei. Soms zoeken ze het ook hogerop: nesten worden gevonden bovenop een weidepaal, of op de voerbult bij de boerderij. Tegenwoordig broedt de scholekster ook steeds meer op platte daken van bedrijven of woningen. Op platte daken is voor kuikens vaak weinig voedsel te vinden. Maar dat is niet erg, want scholeksterouders voeren hun kuikens.


scholekster op nest

© Ynske Ypma

scholekster met kuiken

© Rob en Zwaan Beijk

video van de scholekster

© natuurdigitaal - van de dvd 'onze weidevogels'